Infraestructura de Dades Espacials de Mallorca

Creació d'un carrerer únic

03-Desembre-2021

El Consell de Mallorca colabora amb el projecte Implementació d'un servei nacional de geocodificació d'adreces. El projecte és nacional i participen institucions com l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la Direcció General de Cadastre i altres comunitats, diputacions i ajuntaments de tota Espanya. 

La geocodificació és un procés mitjançant el qual és possible associar una coordenada geogràfica a un registre de dades que conté informació de l'adreça. Per poder realitzar-ho és necessari disposar d'un carrerer en el qual cada adreça, que està representada per un punt, dugui associada informació de la ubicació geogràfica. 

Disposar d'un carrerer de referència és estratègic per a totes les gestions administratives i per a la prestació de serveis, així com activitats comercials i estudis estadístics, per la qual cosa la publicació de carrerers hauria de ser un servei públic de primer ordre. A Espanya la competència dels noms dels vials, així com els números de policia corresponen als ajuntaments, els quals tenen la obligació de la seva actualització i publicació. 

Perquè no existeix una regulació tècnica per a l'estandardització d'aquest servei, aquest projecte pretén definir una especificació que faciliti i apropi als usuaris l'ús de carrerers de referència emprant formats universals, senzills de manejar, a més de definir serveis de geocodificació que permetin realitzar operacions de localització directa d'adreces.

Per tot això, el Consell de Mallorca i la Secció de Cartografia Municipal ha vist la necessitat de participar en el projecte perquè ja compte amb una cartografia de vials i adreces de molts d'ajuntaments de Mallorca. Així mateix, els noms del vials i les adreces estan en constant canvi i se'ns fa necessària la col·laboració dels ajuntaments per mantenir la informació.

Si sou un ajuntament i voleu participar o tenir més informació sobre el projecte posau-vos en contacte amb: cartografiamunicipal@conselldemallorca.net